La sisena hora

Ja fa dies que mestres, mares i pares estem endinsats en el debat i discussió que ha generat el tema de la "sisena hora".

A les escoles ens discutim per veure quina és la millor franja horària pel proper curs i què fem amb el parvulari (ja que no faran la sisena hora, però segurament estaran tots al cole esperant que pleguin els germans grans).

La majoria de pares i mares fan discursos contra l’escola i el col·lectiu de mestres perquè volen forçar, sigui com sigui, que els seus fills i filles pleguin més tard a la tarda. No parlen de si tenir els nens i nenes una hora més a l’escola implica augment de qualitat o no… discuteixen per aconseguir que els nens i nenes pleguin més tard sense tenir present que l’hora de més (la sisena) es pot fer al matí tranquil·lament…

Què s’ha aconseguit? D’entrada s’ha creat una divisió molt forta entre mares-pares i mestres. Moltes escoles estan plantejant l’horari d’entrar a les 8’30 per evitar allargar la tarda, no hem d’oblidar que la jornada continuada és una reivindicació històrica!

Què s’està discutint? Si els pares i mares, amb aquesta hora, aconseguiran equilibrar la seva vida familiar i laboral; i si el col.lectiu de mestres és el culpable d’aquesta situació (els pares no es poden ocupar dels fills a l’estiu per culpa dels mestres…)

L’altre dia, en una reunió de l’ampa de l’escola del meu fill em vaig sentir dir: "com es nota que ets mestra", tot perquè defensava no allargar la tarda i fer una hora més al matí… vaig haver de recordar a la persona en qüestió que també "sóc mare". He vist també com diferents pares i mares s’enfrascaven en una gran discussió per debatre que havien de fer les mestres a la sisena hora… vaig sentir (literal!) "doncs que facin els deures en aquesta hora, així quan arribin a casa no estaran tota l’estona mama, mama, m’ajudes?"

On estem? No ho sé! No ho sé massa… o sí, estem discutint:

  • Entre mestres perquè tampoc tenim massa clar com ens ho farem. Ens canvien totalment tot el nostre funcionament (no coincidirem totes les mestres al migdia per coordinar-nos ni per formar-nos, si s’allarga la tarda però som menys mestres, què fem amb els tallers?, què fem amb els pàrvuls quan no els vinguin a buscar? i amb dues persones de més… qui tindrà la "famosa" tarda lliure?…)
  • Entre pares i mares. Hi ha pares i mares que no volen que els seus fills estiguin una hora més a l’escola perquè s’allarguen les extraescolars. Hi ha mares i pares que volen fer discussions pedagògiques, hi ha qui vol que els nens i nenes entrin més aviat, hi ha qui vol que pleguin més tard…i ens discutim!
  • Entre pares-mares i mestres. Per mi, la més greu i preocupant. Sempre hem dit que hi ha poc recolzament social i institucional cap el col.lectiu de mestres, jo ara afegiria: poc, molt poc, respecte!. Tothom parla sobre el que hem de fer i com… és que a cas tothom és pedagog? No se m’acudiria mai anar a un hospital i entrar als despatxets dels metges per dir-lis com han de fer la seva feina. Participació de mares i pares… i tant que si! Provocar que les ampes "manin" sobre el funcionament de les escoles… mai de la vida!

M’estava preguntant on estem ara? Doncs estem fent discussions sense discutir ni pensar sobre la qualitat de l’ensenyament, (què lluny queda Finlàndia! -menys hores lectives, jornada continuada i millors rendiments escolars-), ens estem discutint per una maleïda mitja hora (la que els nens i nenes han de sortir o no sortir més tard)…en definitiva, estem amb una gran patata calenta que ens han passat, sense demanar-ho ni esperar-ho!

Per què? igual per allò del …"Divide y vencerás?"

Interessant la proposta del Ceip Galileo del Prat

Alguns enllaços

Revista Cambrils

Educació per LLuis Llovet

Ampa Auró

Ampa Joan Bruguera

Quant a Anna Pérez

Mestra de primària, membre de la XeR, de Webquestcat, Ravalnet...
Aquesta entrada ha esta publicada en Educació, escola i debat, Social. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.