Les notes, un pas enrera?

Aquest matí m’he despertat amb l’anàlisi de periodistes que comunicaven que a partir d’ara a les escoles posaríem notes: Insuficient, suficient, bé, notable o excel.lent.

A partir d’aquí afirmaven que era bó aprendre dels errors, i que gràcies a deixar el NM o el PA es recuperaria la cultura de l’esforç… i evidentment, deixaríem enrera el fracàs escolar.

Mentre sentia això m’anava quedant perplexa, d’entrada, com és habitual, els periodistes es deixaven dades molt importants (a consciència?), com per exemple que la llei diu que les "notes" s’han de posar a final de cicle i no pas ara.

Evidentment em preguntava…. Si s’està fent tan rebombori ara, quin missatge rebran els pares just ara que han de rebre els informes dels seus fills? Què pensaran els pares quan vegin els PA o NM dels seus fills? Pensaran que les mestres dels seus fills no s’assebenten de res?

També, i mentre esmorzava, pensava en l’afirmació que tan alegrament les diferents emisores de ràdio proclamaven: posar notes equival a la cultura de l’esforç. I la meva perplexitat augmentava, perquè he recordat la meva època d’estudiant, des de l’EGB al BUP, i m’han passat pel cap els companys i companyes que començaven el curs sent "deficient" i acabaven el curs sent "deficient", i les "sobresalientes" eren "sobresalientes" sempre…. no recordo massa variació, en tot cas qui tenia clar que volia estudiar estudiava i l’esforç anava més lligat a la motivació de la feina posterior o a la carrera universitària… i evidentment anava lligat a l’entorn, als estímuls socials i familiars….. Canviaran aquests estímuls el fet de posar "I, S, B, N o E "?

La perpelxitat ha anat evolucionant a indignació quan de cop i volta el periodista demanava que la gent "votés" per sms dient si preferien "I, S, B, N o E" a "NM o PA", perquè llavors he estat conscient que "les notes", que el canvi en l’avaluació forma part ja del debat social…. tothom opina, i això em sembla molt bé, però i el professorat? què pensem? opinem? se’ns demana l’opinió? ho parlem a les escoles? realment estem iniciant un debat i/o reflexió on ens plantegem com hem d’avaluar?

No sé, però crec que com a col.lectiu hem de començar a crear els espais per poder pensar en la nostra feina, on poguem posar sentit comú i deixar de fer les coses simplement perquè venen imposades per una llei…. estem en el perill de fer passes cap en rera, tornar a avaluacions que més enllà de promocionar el que feien era classificar a l’alumnat.

Sé que molta gent s’ha alegrat avui quan sentia la notícia tal com la donaven "què bé! què fàcil serà ara les avaluacions!"…. en canvi tindríem ara l’oportunitat de repensar l’avaluació. Ho fem?

Com diria aquell… "reflexionem-hi si us plau, reflexionem-hi!

Quant a Anna Pérez

Mestra de primària, membre de la XeR, de Webquestcat, Ravalnet...
Aquesta entrada ha esta publicada en Educació, escola i debat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.