CONTES DEL MÓN: CONCURS DE PODCAST

Fa uns dies la web de la xtec ens descobria un concurs de podcast sobre contes d’arreu del món.

A la web del projecte, vaig poder llegir les bases i adonar-me que podria ser una bona experiència pel meu alumnat, bàsicament nouvingut en un 90%.

Els hi vaig demanar, als nens i nenes, que m’expliquessin contes dels seus països i la resposta va ser que no en coneixien. Són nens i nenes de 3r que ja fa uns anys que estan aquí.

Llavors vaig canviar la pregunta i els hi vaig demanar si les mares, àvies, pares… els explicaven històries quan no podien dormir, o abans d’anar a dormir, i llavors si que van sorgir les històries.

El més sorprenent va ser una nena que acte seguit es va posar a cantar la història que li explicaven , però és clar, en el seu idioma, l’urdú.

La reacció de la resta del grup va ser molt maca perquè el que va succeir és que el grupet de nens i nenes del Pakistan van començar a fer una traducció col.lectiva de la història, mentre la resta (de Marroc, Bangladesh, poble gitano….) escoltava i anava treient les conclusions del que volia dir aquell conte.

Un cop aclarida la història vam decidir que es convertia en un programa de ràdio, de l’estrenada Ràdio Collaso, que per fi comença a veure la llum (i les ones d’internet).

Vam passar la història a guió, vam repartir els papers de personatges i narradors i vam començar a assajar. S’ha de dir que el punt de partida ha estat un grup de nens i nenes que, tot i les dificultats que tenen en la lectura (per edat o altres motius), s’han engrescat moltíssim i han fet un esforç notable per llegir bé.

La veritat és que l’experiència ha estat molt enriquidora i el fet que els nens i nenes siguin conscients que seran escoltats per internet és un motiu per fer les coses ben fetes.

El conte de Pakistan dels nens i nenes de 3r és una mostra evident que treballar la ràdio a l’escola és un projecte que treballa diferents aspectes: des del terball cooperatiu, ja que el producte o programa és de tots, a la llengua, tant pel que fa a l’expressió oral, l’escriptura, l’agilitat lectora…

Voleu sentir la història?

Quant a Anna Pérez

Mestra de primària, membre de la XeR, de Webquestcat, Ravalnet...
Aquesta entrada ha esta publicada en Multimèdia: Vídeo, Vídeojocs, Virtualitat, Ràdio i Podcasting. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.