L’eduwiki a l’altraràdio

Dins el programa de El millor de cada casa emés el cap de setmana del 17 de setembre a RN4:

 

EDUWIKI A L’ALTRA RÀDIO

Iniciem, com cada setembre, un nou curs escolar, i amb ell nous reptes, noves il.lusions, projectes que esdevindran nous i d’altres que haurem de consolidar.
Un d’aquests projectes que es va consolidant curs a curs és l’eduwiki, un projecte que té com a objectiu crear coneixement compartit entre alumnat de primària i Secundària de les diferents escoles i instituts de Catalunya, a través, com el seu nom ja indica, d’una wiki. Es tracta doncs que els alumnes mostrin, tot creant entrades a l’eduwiki, el que han après a classe, investigant, estudiant… El primer que hem de tenir clar és que qualsevol tema que treballem a l’aula ens serveix per crear una entrada a l’Eduwiki. Elaborar continguts per a l’eduwiki pot ser una bona manera de fer que els alumnes estructurin el que aprenen tot transformant la informació, ja que han d’explicar amb les seves paraules (i utilitzant el llenguatge audiovisual) la informació que han investigat. Hi ha metodologies que es complementen molt bé amb aquest projecte, són totes aquelles que permeten a l’alumnat investigar i transformar la informació a partir d’exposicions, presentacions, podcast, vídeos….És a dir, el treball per projectes, fer investigacions, realitzar Caceres del tresor o Webquest ens poden ser molt útils per aconseguir que els nois i noies investiguin, descobreixin i aprenguin. És així com podem trobar entrades, com la de girafa, on a part de l’explicació escrita del que és l’animal els nois i noies han afegit una fotografia, un víedo i una presentació. És per aquest motiu que diem que l’eduwiki és un projecte multimèdia, perquè s’utitzen diferents llenguatges per poder explicar: l’escrit, el visual, el gràfic i l’oral ja que podem penjar àudios. Amb l’eduwiki es fa un bon treball de síntesi i de millora de l’estructura lingüística ja que abans que els nostres alumnes es posin a escriure tot allò que saben, han de destinar un temps a reflexionar sobre: què sabien abans de començar a treballar, què han après a classe i què han trobat en les diferents fonts d’informació consultades (enciclopèdies -en paper o digitals-, llibres, vídeos, entrevistes, etc). Un cop tinguin clar el contingut, o continguts a explicar, cal que ordenin tota la informació de què disposen. Per tal de centrar i ordenar tot el que saben és important que mirin de redactar seguint l’esquema aproximat de les següents preguntes -sempre que siguin pertinents-: qui, què, quan, com, on i per què. Un cop aclarit què escriure, cal que es fixin en “com escriure-ho” per fer-ho bé cal que redactin els continguts amb les seves paraules, i que ho facin d’una manera ordenada i entenededora. Iniciem doncs aquest curs tot consolidant l’eduwiki, un projecte on cada vegada s’impliquen més escoles i instituts. Aquest any amb una novetat: Una entrada pels més petits: “La primera wiki” i una altra pels més grans: “La wiki jove”: Tot això a eduwiki.cat

Reflexió penjada a Podomatic

 

Enllaços d’articles publicats que parlen de l’eduwiki: http://www.omnium.cat/ca/escola-catalana/entorn-digital_499.html (article a Revista Escola catalana d’omnium cultural)

http://tandem.grao.com/llibres/ordinadors-a-les-aules (llibre on es parla de l’eduwiki entre moltes altres coses)
http://www.grao.com/buscador.php?b_texto=eduwiki (diferents articles de les revistes de Graó on es parla)
Les mateixes en concret:

Quant a Anna Pérez

Mestra de primària, membre de la XeR, de Webquestcat, Ravalnet...
Aquesta entrada ha esta publicada en ALTRARÀDIO A L\'ESCOLA. REFLEXIONS. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.