Homenatge a Catalunya, de George Orwell


Homenatge a Catalunya és el relat personal de George Orwell sobre la Guerra Civil Espanyola, escrit en primera persona. Orwell va ser a Catalunya des de desembre de l’any 1936 fins al juny del 1937. En la seva obra relata com, arribant a Barcelona amb la idea d’escriure articles periodístics, s’uneix a la milícia del Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM) ―de caràcter revolucionari i anti-estalinista― i viu, a part de la guerra al front d’Aragó, la lluita interna entre republicans, socialistes i comunistes amb anarquistes i comunistes del POUM.

D’aquesta manera, l’obra d’Orwell dóna a conèixer la visió no convencional de la Guerra Civil Espanyola, des de la revolució social de caràcter anarquista que es va dur a terme a Catalunya i a l’Aragó fins a la brutal repressió per part del govern republicà.

La idea principal del llibre és la descripció del que és una guerra des d’un punt de vista extraoficial, més humà, basant-se en les seves vivències. Per això l’autor no escatima detalls quan explica la vida quotidiana dels soldats (les cinc coses importants a la guerra, el problema del fred, la impuntualitat, la manca de religiositat, les descripcions de les armes…). També dedica moltes pàgines a l’esclariment dels partits i les nombroses estratègies polítiques que es portaven a terme. De vegades donava una versió dels fets diferent als de la premsa propagandística. Per exemple, dedica diverses pàgines del llibre a refutar que el POUM fossin franquistes encoberts.

Homenatge a Catalunya és una obra exquisida des del punt de vista històric: no pas per la descripció d’interminables batalles, ni llistes de noms i de morts, ni dates concretes, sinó per la manera com Orwell enfoca el que és una guerra. En primer lloc, el fet de no ser espanyol li atorga una certa distància com a narrador. En segon lloc, el punt de vista intern és adequat pel tipus de relat que vol crear. I per últim, moltes de les seves descripcions s’acosten al costumisme, com si fossin textos de costums que complementen els fets:

«En la guerra de trinxera hi ha cinc coses importants: la llenya, el menjar, el tabac, les espelmes i l’enemic; anaven permanentment bruts, dormien poc, bevien una aigua horrible i hi havia excrements pertot.»

Particularment criticava la inexperiència de molts soldats i la presència d’adolescents,

«… criatures esparracades, armades amb fusells tronats que ni tan sols no sabien fer servir.»

No s’oblidava de retreure el pèssim armament de què disposaven:

«… les municions eren escasses i de la pitjor qualitat, no teníem cascos metàl·lics, ni baionetes, i amb prou feines revòlvers […], de bombes de mà ens en tocava una a cada cinc o deu homes, no teníem mapes, ni telescopis, ni periscopis, ni bengales, ni eines i fins i tot hi havia fusells que tenien el mal costum de disparar-se sols.»

També destaca el contrast entre l’entusiasme revolucionari (especialment el dels més joves, que cridaven “¡Fascistas, maricones!”) i la desil·lusió dels Fets de maig. A banda de la descripció de la guerra en primera persona, també cal destacar que l’obra contribueix a endreçar les idees polítiques de les diferents organitzacions del bàndol republicà. Orwell, com el POUM, veia en la revolució popular l’únic mètode per guanyar la guerra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*