Ravalnet: la Xarxa ciutadana del Raval

Enviat el 9-10-2008, per mediateca

Cada vegada m茅s es veuen les xarxes ciutadanes com l’horitz贸 apte per incorporar a escala global a milions de ciutadans i ciutadanes a la que s’est脿 anomenant societat global de la informaci贸. Una societat civil renovada, participativa, cr铆tica i informada pot ser la protagonista de l’era digital.

Ravalnet vol crear una din脿mica cooperativa entre les diferents entitats i associacions del barri per tal treballar la cohesi贸 social i alhora afavorir la creaci贸 de continguts dins la xarxa d’Internet nascuts des del cor del mateix barri. En definitiva, garantir un 煤s social d’Internet.

La nostra mediateca ser脿 un recurs multim猫dia obert dins de Ravalnet, la xarxa ciutadana del Raval de Barcelona隆隆隆隆

Per tenir m茅s informaci贸, pots veure la presentaci贸 de la xarxa de Ravalnet aqu铆

Exemple v铆deo mediateca

Enviat el 8-10-2008, per mediateca

El v铆deo del PAD, com a exemple de la mediateca.

Loading...

La Mediateca Raval: Introducci贸.

Enviat el 8-10-2008, per mediateca

Introducci贸 al weblog:

Aquest weblog 茅s una presentaci贸 del futur projecte de la mediateca del Raval de Barcelona, un futur espai interactiu multim猫dia on-line, per a totes les xarxes, ciutadans i centres socials i comunitaris del Raval, impulsat des de Ravalnet.

La nostra intenci贸 茅s presentar aqu铆 el marc general del projecte, recopilar recursos i altres projectes semblats, i tamb茅 exemples desenvolupats a altres llocs . Volem construir amb aquest blog un f貌rum de presentaci贸 i discussi贸 sobre la construcci贸 del projecte de la mediateca.

DESCRIPCI脫 DEL PROJECTE: qu猫 茅s la Mediateca Raval?

Aquest projecte de Ravalnet, la xarxa ciutadana del Raval, es basa en la creaci贸 col路lectiva d’una mediateca del barri del Raval de Barcelona, que esdevingui una mem貌ria activa, din脿mica i viva de les histories, mem貌ries, idiosincr脿sies i representacions culturals dels diversos col路lectius, entitats i xarxes que formen part i configuren el nostre barri.

El projecte t茅 el seu origen en diversos projectes portats a terme per Ravalnet, a partir dels quals hem pogut testificar i analitzar la necessitat de promoure un intercanvi intercultural i la diversitat de mem貌ries i creacions produ茂des al Raval.

La qualitat i quantitat de produccions visuals, sonores, audiovisuals, textuals i narratives, elaborades a trav茅s de projectes de desenvolupament comunitari o de caire educatiu i que reflecteixen el barri i la seva riquesa cultural, 茅s molt alta i significativa. Alhora, hem d鈥檌ncloure els projectes art铆stics, expressius i populars. Tot plegat, configura un fons de materials i cultura viva que 茅s necessari recollir, arxivar i difondre.

Aix铆, la Mediateca del Raval, es constituir脿 com un espai virtual viu, alerta als contextos modificables i emergents del moment contemporani i, sobretot, a les din脿miques i necessitats de cada grup, entitat o xarxa participant del projecte.

Per tal de promoure la construcci贸 d’aquest espai digital, Ravalnet ha previst per aquest any el desenvolupament d’un recurs en l铆nia interactiu, obert a la participaci贸 i elaborat amb una eina de programari lliure i codi obert.

Aquesta eina es completa amb una relaci贸 de contactes, nodes i interrelacions amb altres entitats, basades en l’evoluci贸 de gaireb茅 10 anys d’exist猫ncia de l’entitat. Aquesta experi猫ncia ens permet proposar un treball de mediaci贸 i desenvolupament comunitari per tal de construir l鈥檃rquitectura (digital i humana) necess脿ria per desenvolupar la mediateca.

FINALITAT DEL PROJECTE: Per qu猫 una mediateca del nostre barri?

Des de la seva creaci贸, Ravalnet lluita contra l鈥檈xclusi贸 social dels diferent col路lectius i entitats que treballen i conviuen al barri del Raval mitjan莽ant les TIC. L鈥櫭簊 de les noves tecnologies 茅s un mitj脿 per promoure la inclusi贸 social, la inserci贸 laboral i t猫cnica, aix铆 com el di脿leg intercultural i la promoci贸 de projectes en reconeixement de la diversitat cultural i la conviv猫ncia.
Cal afegir que les TIC s贸n una de les eines que emprem en el temps de lleure amb ferms criteris educatius, per tal de promoure la participaci贸 i interacci贸 activa i cr铆tica de la poblaci贸, en el marc de la societat contempor脿nia.

Aquest projecte, com a continuaci贸 de las l铆nies desenvolupades anteriorment des de Ravalnet, proposa realitzar actuacions transversals per tal d’implementar projectes interdisciplinaris que milloren las 脿rees d鈥檃cci贸 priorit脿ries: la participaci贸 i la democratitzaci贸 de la ciutadania en termes de conviv猫ncia, diversitat i desenvolupament comunitari.

Es fa molt necess脿ria la recollida de la mem貌ria activa i din脿mica del barri, per tal de preservar, difondre i comunicar els diversos patrimonis culturals i els bagatges que constitueixen i formen part de les comunitats i xarxes formals i informals del Raval.

Arxivar, catalogar i difondre les produccions visuals, sonores o audiovisuals que s’han produ茂t i es produeixen, aix铆 com incentivar noves produccions – de forma directa o indirecta- resulta un repte que t茅 com a resultat l鈥檌ntercanvi i el di脿leg comunitari i intercultural.

Comptem amb tots vosaltres!

Hola m贸n!

Enviat el 8-10-2008, per mediateca

Benvingut / Benvinguda a Blog.ravalnet.org. Aquest 茅s el teu primer missatge. Modifica’l o esborra’l i ja pots comen莽ar a utilitzar el blog!.

El Blog.ravalnet.org s’adre莽a a tothom que estigui relacionat amb el barri del Raval de Barcelona, ja que entre tots creem i constru茂m aquesta comunitat.

Per a qualsevol dubte o pregunta, contacta amb suport (arroba) ravalnet (punt) org.

L’equip d’administradors
Ravalnet, Xarxa ciutadana del Raval