EL PROJECTE

EL TEB

LAssociació per a Joves Teb és una entitat sense ànim de lucre del barri del Raval de Barcelona. Treballa amb l’objectiu de potenciar la formació i la participació social dels i les joves i adults que viuen en el barri i en la ciutat.

En els seus orígens, l’any 1992, el Teb va néixer amb l’objectiu principal d’afrontar l’absència d’oferta educativa extra-escolar dirigida als i les joves del barri: un grup d’educadors i educadores, persones veïnes i treballadores del barri, va decidir engegar un projecte educatiu que donés resposta a les inquietuds i necessitats dels i les joves.

Des dels seus inicis el Teb treballa procurant l’auto-organització d’aquests joves.

A partir de l’any 1995, l’associació disposa d’un espai per a desenvolupar les seves activitats. En aquest moment s’inicien les primeres activitats lligades amb les noves tecnologies (informàtica, ràdio i vídeo), que desembocaran, un any després, en una nova metodologia de treball, basada en l’ús de les noves tecnologies de la informació com a eina educativa en tots els projectes de l’entitat.

EL PROJECTE RAVALSURF

L’any 1998, en plena fase de desenvolupament del Teb, un grup reduït de joves, educadors i educadores, viatja a Brasil per a participar en el “5o Encontro de Meninos e Meninas de Rua” ( 5a Trobada de Nens i Nenes del Carrer ).

Allí coneixen el projecte Surfavela de Rio de Janeiro. Els i les joves tornen a Barcelona amb la il·lusió de construir un projecte similar al barri del Raval. És el naixement de Ravalsurf.

Actualment, Ravalsurf és un projecte que desenvolupa un grup de joves, educadors/es i persones voluntàries de L’Associació per a Joves Teb.

L’objectiu del projecte és proporcionar un recurs per a que els i les joves treballin la seva autonomia a través de la pràctica de l’esport. És una forma d’aproximar als i les joves a una activitat diferent, amb els coneixements i valors propis de la pràctica d’un esport en grup i en el medi natural: el respecte cap a la naturalesa, l’autoconeixement, l’esforç de superació, la celebració pels avenços assolits, etc.

El Raval es un barri que, per la seva pròpia història i composició – lligada a un baix nivell d’escolarització, un alt índex de pobresa econòmica i a un constant flux de població originària de països molt diversos-, no facilita el contacte ni la interrelació amb l’exterior. Diuen que el Raval és “una ciutat dintre d’una altra ciutat” i que té un marcat caràcter aïllat. Ravalsurf és una alternativa d’oci per als dissabtes pel matí, una forma de sortir del barri un cop per setmana.

Ravalsurf pretén potenciar el coneixement d’altres realitats a través de sortides i intercanvis amb altres grups de persones que practiquen esport o que estan relacionats amb el mar.

El projecte compta amb el suport de l’associació i de persones individuals que col·laboren amb les seves donacions, recursos sense les quals Ravalsurf no seria possible. Es tracta de materials i altres elements no econòmics (taules de surf, neoprens i d’altres elements) que són reparats i compartits per tot l’equip.

Des dels seus inicis, Ravalsurf ha evolucionat gràcies a la tasca de monitors i monitores voluntàries, persones que, en moltes ocasions, han esdevingut grans educadors i educadores i experts en la pràctica del surf.

El projecte està destinat a tots els i les joves de 16 a 21 anys.

Pel que fa al surf…

Es tracta d’una pràctica que convida a l’auto-superació, l’esforç i la millora personal. Quan es practica en grup, aquests avanços son celebrats per tots i totes, creant-se un sentiment de germanor que resulta molt positiu pel desenvolupament i creixement de les persones del grup i de la pròpia col·lectivitat.

Alhora, és un esport que, com els altres, condueix a l’acceptació de les pròpies limitacions, ajuda a la millora de les condicions físiques i psicològiques de qui el practica i facilita la creació d’un clima de treball en equip adequat a l’objectiu general de l’entitat.

A més, el surf és un esport que es realitza en un medi natural, el mar. Aquesta característica facilita la conscienciació sobre la necessitat de cuidar el medi que ens envolta.

Es constitueix, per tant, una alternativa molt atractiva pel temps de lleure dels participants.

El màxim reconeixement oficial pel projecte va arribar l’any 2000, que va rebre el primer premi de la fundació Josep Sans sobre projectes de medi ambient de la Secretaria General de Joventut (Generalitat de Catalunya).

QUÈ FEM?

Es realitzen diferents tipus d’activitats interrelacionades que es programen al llarg de l’any:

 • Activitats d’interior:
  • Assemblees
  • Taller de reciclatge i reparació de taules
  • Estampació de samarretes, elaboració de xapes i d’altres productes de “merchandising”
  • Formació bàsica sobre meteorologia
  • Us de les noves tecnologies de la comunicació (vídeo, ràdio, informàtica)
 • Activitats d’exterior:
  • Sortides a la platja
  • Perfeccionament de natació
  • Manteniment esportiu
  • Colònies esportives
  • Intercanvi d’experiències
  • Visites a centres relacionats amb el mar.