La setmana passada va venir a l’escola a explicar, als alumnes de 6è, la Guerra de Successió, l’historiador i professor Manfred Diez.
El vam convidar per dos motius, el primer perquè ja que vivim a Catalunya i que la festa nacional és l’11 de setembre, creiem important i necessari que els alumnes sàpiguen l’origen d’aquesta commemoració.
El segon motiu, i per a mi molt important, perquè confiem en els alumnes i en la seva capacitat per aprendre i comprendre.
A vegades se senten veus que diuen i sentencien que la tipologia de nens que tenim a les escoles com la nostra (nens amb risc social, immigrants de primera o segona generació…) no són capaços d’estar atents durant massa estona, o de seguir el fil conductor d’un argument llarg i fins a cert punt complicat.
Si bé és cert que hi ha moltes i diverses maneres d’aprendre (amb els llibres, fent recerca guiada a partir de webquest, treballant per projectes… ) també és cert que aprenem tot escoltant a aquelles persones que en saben més que nosaltres. I els nostres alumnes així ho van demostrar:
Durant tota la sessió, que va durar gairebé una hora i mitja, els alumnes van estar atents i participant en tot moment del que se’ls explicava. I l’endemà van demanar-me que aquest professor tornés un altre dia ja que els hi havia agradat molt i havien après molts i moltes coses.
Que en acabar la xerrada demanessin aprendre més i que veiessin que saber i transmetre el que un sap és bo, em va fer sentir orgullosa i satisfeta dels meus alumnes.
De tot el que va explicar em quedo amb una idea molt bonica i és l’estimació que va transmetre als nois i noies pel món, la idea que el món és molt bonic i que val la pena mirar-se’l per coneixe’l millor. Tan de bo sempre fossim capaços de transmetre aquesta visió tan positiva. Ells s’ho mereixen!
I també em quedo amb una manera de fer: el compartir el que un sap, el que a un li agrada. Quan ho compartim ens fem més grans!
Moltes gràcies Manfred per compartir aquesta lliçó d’història i de vida.
A continuació podeu escoltar l’excel·lent xerrada d’en Manfred i les intervencions dels alumnes.
També ho podeu escoltar clicant aquí